REVIEW – Ecoline Brush Pens

REVIEW – Ecoline Brush Pens

Busch & van der Worp

Op een donderdagavond gingen wij (Peter en Marilène) langs Busch & van der Worp in Zwolle. De winkel ligt gelegen aan de Vechtstraat in Zwolle. De winkel lijkt van buiten klein. Wanneer je naar binnen loopt, zie je echter dat het een hele lange, smalle winkel is. Veel groter dan je in de eerste instantie denkt dus.

Wat Busch & van der Worp zegt over hun winkel:

’’Busch & van der Worp, kunstenaarsbenodigdheden en lijstenmakerij, is opgericht in 2001 door Suzanne Busch en Erwin van der Worp. Sindsdien is de winkel, gevestigd aan de Vechtstraat 90 te Zwolle, alleen maar aan het groeien. Het pand heeft enkele verbouwingen gehad en is een prachtige diepe winkel met een breed assortiment geworden. De winkel focust zich op tekenaars en schilders, maar heeft ook voor beeldhouwers een basis aan spullen. Sinds 2007 zijn wij niet alleen voor Zwollenaren te vinden, maar hebben wij voor de nationale én internationale klant ook een webshop. We leveren snel, in Nederland vaak al binnen 24 uur!

Ook het team van Busch & van der Worp is met de winkel meegegroeid, op dit moment telt ons team maar liefst 9 leden.’’

 


Foto van Busch & van der Worp gemaakt door Marilène

 

De winkel is opgedeeld in verschillende onderdelen. Direct naast de deur vind je bijvoorbeeld Moleskine boekjes. Rechts van de winkel staan de verfspullen. Maar ben je op zoek naar een schildersezel? Dan kun je deze achterin de winkel vinden. Ook alle Copics en grafietpotloden staan gesorteerd. Busch & van der Worp verkoopt zowel setjes als losse producten. Bekende merken zoals Rembrandt en Faber Castell worden verkocht. Maar ook naast deze bekende, duurdere merken, zijn er ook goedkopere alternatieven.

Foto van Busch & van der Worp gemaakt door Marilène

 

Twee hele aardige medewerkers wezen ons de weg in de winkel en we mochten een product voor VVB uitzoeken om te reviewen. Wij namen het setje met Brush Pens mee van Ecoline. Wij hoefden niks af te rekenen, want de winkel liet ons graag een product reviewen waar zij achter staan. Bedankt daarvoor!

We gaan nu over op de review kant van het verhaal. Zowel Peter als Rosalie hebben de brush pens getest. Rosalie zal hieronder haar ervaringen delen over de brush pens met jullie:

We willen nadrukkelijk zeggen dat wij, ondanks dat dit product gesponsord is, altijd onze eerlijke mening zullen geven. Wij reviewen alleen producten waar wij zelf achter staan en zullen altijd open zijn over het ontvangen van gratis producten.

 

Benieuwd naar de winkel en de merken die zij verkopen? Bezoek de website hier.

 

Waarom Brush Pens?

Tegenwoordig begin je steeds meer te horen van handlettering, bullet journals, waterverf en waterbrush. Vandaar dat er veel behoefte is naar producten die dit kunnen combineren. Zelf was ik al een tijdje aan het oefenen met handlettering, maar ik had hier nooit de goede producten voor. Een tijdje geleden was mijn oog gevallen op deze pennen die ik ook nog eventjes mocht gebruiken tijdens een workshop op het ‘Creative Life Festival’. Nu is eindelijk het moment gekomen dat ik ze zelf in huis heb om uit te testen. Lees verder voor onze ervaringen over deze brush pens.

Handlettering met de brushpens door Rosalie

 

Keuzes, keuzes

De nieuwe Ecoline Brush Pen van Talens is een pen gevuld met ecoline op basis van kleurstof. Ecoline kennen we allemaal nog wel van de basisschool. Het is een soort transparante combinatie tussen inkt en waterverf. Er wordt beloofd dat deze pennen erg vriendelijk in gebruik zijn, heldere kleuren heeft en lang meegaat. De kleuren zijn gebaseerd op de drie primaire kleuren: citroengeel (205), magenta (337) en hemelsblauw cyaan (578); wat handig is voor bijvoorbeeld het inscannen en het verder digitaal uitwerken van je werk. De Brush Pen zelf is verkrijgbaar in 29 kleuren en een blender. Er zijn vijf sets verkrijgbaar van 5, 10, 15, 20 en van 30 pennen. Met de speciale Brush Pen blender kunnen kleuren worden gemengd of getemd. Wij hebben een set van 10 (17 euro 99) weten te bemachtigen voor deze review.

Inhoud van de set van 10 Ecoline Brush Pens: citroengeel, gele oker, donker oranje, scharlaken, magenta, blauwviolet, ultramarijn donker, hemelsblauw (cyaan), groen en zwart.

De vijf basiskleuren die in de set van vijf zitten (bron: BDDesigns)

De sets van vijf, tien en vijftien Brush Pens (bron: Google)

 

Eigenschappen van de Pens

Wat ons het eerste opviel was dat er inderdaad hele mooie heldere kleuren uitkomen en dat de pen een flexibelere penseelpunt dan de meeste pennen heeft.

Wanneer je de pen bij gebruik wat gebogen hebt voor meer druk (dikkere lijnen), veert de punt flexibel terug. Door deze buigzame punt kunnen zowel dunne als dikke lijnen worden gemaakt. Hierdoor is zijn de brush pens erg geschikt voor handlettering waarbij je speelse letters wil met veel dikteverschil. Vrijwel altijd wordt er geacht meer druk te zetten bij de ‘down strokes’ (de streken die naar beneden gaan bij het maken van een letter) en minder druk te zetten bij de ‘upstrokes’ (de streken die naar boven gaan bij het maken van een letter).

Hieronder een voorbeeld van handlettering met de brush pens. Hier kwam geen water aan te pas en is dus puur het schrijven door middel van de hierboven genoemde up- en down stroke techniek.

Handlettering met de Brushpens door Rosalie

 

Waarvoor te gebruiken?
Je gebruikt de Brush Pen voor dunne precieze lijnen of voor energieke streken, maar ook voor het vullen van grotere kleurvlakken. Het is ook heel gaaf om hierbij de blender of een waterbrush te gebruiken om mooi te blenden (bij het inkleuren van bloemblaadjes bijvoorbeeld). Te donkere vlakken kunnen ook weer lichter worden gemaakt door het oppervlak weer wat nat te maken, even in te laten trekken en weer op te pakken met een tissue. Daarnaast zijn de pennen ook te mengen. Om je stiften zelf zo schoon mogelijk te houden kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wat van je kleur te krassen op een stuk plastic of een mengbakje. Als je de te mengen kleuren aan hebt gebracht op het plastic kun je hier overheen gaan met een natte penseel of waterbrush. Je hebt nu je eigen kleur gecreëerd vanuit de pennen. Dit is overigens ook ideaal voor als je onderweg bent.

 

Hieronder laten we het mengen zien. Zoals je ziet is een simpel mengbakje voor waterverf ook al genoeg. Je kunt dus een oneindig aantal aan kleuren zelf maken met de brushpens.

Het mengen van de brush pen kleuren

 

Hieronder laten we zien dat je met brush pens ook watercolor portretten kunt maken. Een mooie techniek hiervoor is het aanbrengen van de ecoline op al nat papier. Hierdoor zullen de kleuren al wat uitvloeien over het papier. Het is hierbij wel nodig om er nog enkele keren overheen te gaan met een water brush, blender of natte penseel. Gebruik verschillende kleuren en speel met extra contrast door zoals hierboven genoemd tissues te gebruiken. Als het papier nog nat is kan je namelijk wat verf opzuigen voor een highlighting effect.

Watercolor portret met brush pens en water brush door Rosalie

 

Papier
De pennen werken zeker in combinatie met water het best op dik (300 gram) aquarel, mixed media of acryl papier. Je hebt anders de kans dat je papier gaat bobbelen en de kleuren niet helemaal goed opneemt. Ook kun je het papier een beetje beschadigen waardoor de losliggende stukjes papier voor vlekken kunnen zorgen.

Effecten en gebuik
Voor leuke achtergronden kun je weer een stukje plastic of mengbakje gebruiken om daar vervolgens je kleuren op aan te brengen en vervolgens na wat sprayen op je papier te drukken. Je krijgt hierdoor een soort explosie van kleuren wat er heel speels en intens uit komt te zien. Nadat het is opgedroogd zou je nog met een brush pen een mooie handlettering art kunnen maken op deze achtergrond.

Hieronder zie je het eindresultaat van het mengen van de brushpen pigmenten in een waterverf bakje waarna het op waterverf papier is aangebracht. Ook hier is gebruik gemaakt van de tissue techniek. Als finishing touch is er toen alles droog was handlettering overheen geschreven met een witte gelpen.

Brush Pen handlettering art door Rosalie

 

De Brush Pen is zowel geschikt voor een snelle schets als voor het aanbrengen van de laatste details. Ook uitdroging ligt niet op de loer aangezien je dit weer makkelijk kunt verhelpen door de toevoeging van water. Dit maakt de pennen ook geschikt voor stempelen. Mijn ervaring bij het rechtsstreeks inkleuren en stempen bij viltstiften is de snelle opdroging en de lage kleursaturatie. Omdat de bush pens op ecoline basis zijn blijft het oppervlak nat genoeg en komt de kleursaturatie mooier over. Je kunt er ook voor kiezen om er nog extra water op te sprayen voor een nog meer ‘watercolor’ effect.

Van een streep tot een geheel

Brush pen blending by Rosalie Krijl

Hierboven zie je het proces van het droog aanbrengen van het brush pen pigment tot aan het blenden met een water brush. Zorg dat je de vlakken die je donker wil hebben meer inkleurt. Zo krijg je een mooi diepte effect. De highlights doe je met een tissue als je creatie al wat is opgedroogd.

Je kunt niet alles hebben he..
Een nadeel van ecoline is dat het niet lichtvast is. Het is heel erg geschikt voor kaarten, in je journal of voor tekeningen in je map maar helaas niet om aan de muur in de zon te hangen. Dit vind ik persoonlijk erg jammer omdat ik veel van mijn werk thuis aan de muur hang of meeneem naar mijn exposities. Naar mijn mening duurt het ook even voordat je volledig handig bent met de brush pens er goed mee kan werken. Hierdoor zullen ze dus wat minder geschikt zijn voor kinderen en mensen met weinig geduld. Ook zul je dus altijd water nodig hebben om lichtere en minder felle kleuren te kunnen krijgen.

Less is more
Al met al kunnen we zeggen dat we zeer verbaasd zijn over alle mogelijkheden van dit product. Zowel voor handlettering, kleine werkjes, journal art, achtergronden en voor grote portretten zijn de brush pens geschikt. Het fijne is dat je dus alleen de pennen en wat water nodig hebt voor heel veel resultaat in tegenstelling tot de vele ecoline bakjes, water en kwastjes. Wij raden aan om met een waterbrush te werken om alles mooi te laten blenden en kleuren met elkaar te mengen zonder dat je meer nodig hebt. Less is more, een zeer mooi product voor een nette prijs.

Wij hopen dat je iets aan deze review hebt gehad en het artikel met plezier hebt gelezen. Tot snel! Liefs, Vincent van Blog

1 comment

Leave a comment
  1. Esmeralda van Staveren

    21 juli 2018 at 13:41

    Goedemiddag,
    Ik ben aan het twijfelen of ik de ecoline brush pennen zal aanschaffen. Ze lijken me geweldig. Wat je er allemaal mee kunt doen. Het nadeel is (dat zag ik ook in uw blog staan) dat deze niet lichtvast zijn. Heeft u inmiddels andere markers kunnen ontdekken die dezelfde eigenschappen hebben al de ecoline pennen, maar dan wel lichtecht zijn?

    Mvg Esmeralda van Staveren

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.