Persoonlijke projecten: waarom zijn ze belangrijk en hoe hou je ze vol?

Persoonlijke projecten: waarom zijn ze belangrijk en hoe hou je ze vol?

Elk jaar probeer ik het weer: de Inktober challenge. Het doel van deze challenge is beter worden in tekenen met inkt door dit elke dag van oktober vol te houden. De inktober challenge is een aantal jaren geleden bedacht door de illustrator Jake Parker (http://www.inktober.com). Inmiddels is deze challenge enorm opgeblazen. Vele illustrators doen elk jaar fanatiek mee aan de challenge, in de hoop het te voltooien.

Ik zal een aantal tips geven over hoe je het best een challenge kan voltooien! Maar waarom zou je überhaupt beginnen aan een art challenge? Een challenge of een persoonlijk project kan je helpen op verschillende manieren:

 

  1.     Het geeft inspiratie.
    Een challenge of een project heeft vaak een aantal beperkingen. Met de inktober challenge is het bijvoorbeeld zo dat je alles mag tekenen, máár het moet wel in inkt gedaan worden. Beperkingen zorgen vaak dat je creatief moet gaan denken en oplossingen moet creëren. In mijn mening zorgen beperkingen hierdoor juist voor meer creativiteit. Zonder beperkingen kan het vaak overweldigend zijn om te kiezen wat je wil maken, en zo beperk je je mogelijkheden wat het een stuk makkelijker wordt.

 

  1.     Je verbetert veel in een korte tijd.
    Met een challenge ben je vaak bezig met een bepaald onderwerp. Omdat je hier voor een langere tijd op focust is de kans groter dat je snel verbeterd. Stel dat je een challenge wil doen waar je 50 keer een auto tekent. Na deze challenge kan je ervan uitgaan dat je nu goed weet hoe je een auto moet tekenen.

 

  1.     Je bouwt een gewoonte op.
    Met een challenge zoals de Inktober challenge is het de bedoeling dat je elke dag iets tekent. Dit is pittig, maar door het te doen raak je er aan gewend en wordt het normaal. Als het normaal wordt om elke dag te tekenen zal de druk om iets te moeten creëren steeds meer wegvallen.

 

Een paar van mijn Inktober tekeningen.

 

Tips

Neem de tijd of maak tijd vrij.
Een project kost tijd, dus zorg ervoor dat je dat hebt voor je een begint. Schat dus goed in hoeveel tijd je wil besteden aan je project en plan het in. Voor mij viel de Inktober challenge net in een onhandige periode aangezien er in oktober ook een tentamenweek was. Daarom heb ik de challenge voor mezelf aangepast en ben ik verder gegaan met de challenge nadat Inktober officieel afgelopen was. Wees dus realistisch, want een challenge kan aardig wat tijd van je vragen.

 

Geef jezelf beperkingen.
Er zijn veel verschillende soorten challenges die je kan doen, en ze hebben allemaal iets gemeen. Zoals ik al eerder noemde, heeft een challenge vaak een beperking. Er zijn vier verschillende soorten beperkingen die je kan hebben.

      Stijl

Als je normaal cartoons tekent kan je bijvoorbeeld proberen om realistisch te tekenen.

      Materiaal

Je wil graag proberen om waterverf te leren, dus je daagt jezelf uit om 20 tekeningen te maken met waterverf.

      Onderwerp:

Je wil graag beter worden in handen tekenen, dus je focust je op het tekenen van handen.

      Tijd:

Je bent gewend om urenlang te werken aan een tekening, maar nu probeer je elke dag je een tekening te maken in 15 minuten.

Deze beperkingen zijn niet al te groot, dus binnen deze thema’s is nog veel vrijheid. Het is ook niet de bedoeling dat je jezelf zoveel beperkingen geeft dat het te moeilijk wordt om binnen het thema te blijven. Ik zou maximaal twee tot drie verschillende beperkingen geven. Bijvoorbeeld: ik wil beter worden in het tekenen van handen, en dat ga ik doen met waterverf.

 

Plan de tekeningen van tevoren
Met challenges zoals inktober is het handig om van tevoren alvast wat schetsen te maken als voorbereiding. Zo heb je op de dag zelf minder stress over wat je moet gaan tekenen. Ik heb voor elke dag een kleine schets gemaakt zodat ik die verder uit kon werken wanneer dat moest. Het scheelde een hoop tijd en je hoeft je zo niet te focussen over wat je moet gaan tekenen.

 

Geef jezelf een deadline
Door jezelf een deadline te geven, heb je een reden om het af te maken. Als het project iets is waar je af en toe mee bezig bent, dan is het makkelijk om het gewoon voor je uit te schuiven en nooit af te maken. Stel daarom een datum vast. Wees wel realistisch. Als je bijvoorbeeld een baan hebt of school dan heb je niet alle tijd van de wereld om aan je project te werken. Geef dus genoeg tijd en wees niet te streng voor jezelf.

 

“Finished, not perfect”
Een tijd geleden zag ik een video van Jake Parker waar hij praat over persoonlijke projecten. De rode draad van het verhaal was “finished, not perfect”. Dit wil zeggen dat het beter is om iets af te maken dan om het perfect te maken. Als de druk te hoog is om het project perfect te maken dan zal de kans dat het afgemaakt wordt kleiner zijn dan wanneer deze imperfecties er wel in zitten. Wees dus niet bang fouten te maken. Deze horen er ook bij, en zorgen voor een leermoment voor de volgende keer.

 

Ik hoop dat deze tips geholpen hebben. En als jij zelf nog tips hebt die ik niet genoemd heb, of je hebt een leuk project waar je mee bezig bent, schrijf het dan in de reacties. Succes en veel plezier met creëren!

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.